Historia
Z badań historyczno-etnograficznych wynika, że historia wódki rozpoczęła się w Polsce. Oryginalnym określeniem wódki jest „gorzałka”, co można przetłumaczyć jako „paląca woda”. Termin ten po raz pierwszy występuje w dokumencie z 1405 r. „Akta Grodzkie” autorstwa Palatyna Sandomierza, którego udokumentowana wzmianka o „wódce” jest obecnie znana jako najwcześniejsza. Gorzałka była pierwotnie używana do celów leczniczych, o czym wspominają rosyjskie dokumenty z 1533 r. opisujące import „płonącej wody” z Polski do celów leczniczych. Niedługo później ludzie zaczęli pić wódkę dla przyjemności i ze względów towarzyskich, tak jak robią to do dziś. Produkcja wódki w Polsce na przestrzeni wieków wpisała się w narodową tradycję, historię i życie społeczne. Ze względu na jej znaczenie dla polskiej kultury produkcja wódki była systematycznie doskonalona, a sekrety jej wytwarzania przekazywane były z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu trunek wzniesiono na wyżyny jakości, którymi można się dziś delektować.
Czym jest polska wódka
Obecnie „polska wódka” jest prawnie chronionym oznaczeniem produktu pochodzenia geograficznego, nadawanym przez Stowarzyszenie Polskiej Wódki jedynie markom wódki spełniającym określone kryteria. Wpisanie jej na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych potwierdza jej ważną rolę dla polskiego dziedzictwa narodowego.
Aby alkohol mógł zgodnie z prawem nazywać się „polską wódką” musi spełnić dwa podstawowe warunki:
- Musi zostać wyprodukowany z jednego z pięciu rodzajów zbóż (pszenicy, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa) lub ziemniaków pochodzących z Polski.
- Wszystkie etapy produkcji wódki muszą odbywać się na terenie Polski.
Oprócz jakości produktów rolnych niebagatelny wpływ na smak wódki ma również woda użyta do produkcji. To właśnie jakość składników stanowi o niewątpliwym sukcesie polskiej wódki na świecie. Bogata historia i doświadczenie w produkcji wódki sprawiła, że Polska może się pochwalić najwyższej klasy specjalistami, którzy od pokoleń doskonalą procesy uprawy jakościowych składników i produkcji wódki.
Alchemy Vodka to polska wódka super premium, wytwarzana wyłącznie z naturalnych, regionalnych składników – polskich zbóż i krystalicznie czystej wody. W wyniku sześciokrotnej destylacji nasza Alchemy Vodka zyskuje niezwykłą równowagę gładkości i wyśmienitego smaku.
Czy wiesz że..?
Rockowy zespół The Rolling Stones wystąpił kiedyś w Warszawie w zamian za wagon polskiej wódki.
